Kunnanjohtajalta
Kunnanjohtajan blogi 31.3.2023 – Vaalipäivän rituaaleja?
Sunnuntaina 2.4. se vihdoin on, VAALIPÄIVÄ!
Äänestyspaikat aukeavat klo 9 ja sulkeutuvat klo 20. Nurmijärven kunnassa on 16 äänestyspaikkaa. Vaalipäivänä voit äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka sinulle on merkitty äänioikeusrekisteriin ja joka on ilmoitettu postitse saapuneessa ilmoituskortissa. Jos ilmoitus on kadonnut, voit etsiä äänestyspaikkasi äänestyspaikkapalvelusta, tai kysyä omaa äänestyspaikkaasi vaalipalvelunumerosta 080094770.
Äänestykseen tarvitset mukaan henkilöllisyystodistuksen, joka voi olla passi, ajokortti tai poliisin myöntämän henkilökortin. Jos sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit lähimmältä poliisilaitokselta hakea maksuttoman väliaikaisen henkilökortin äänestystä varten. Asiakirjaa varten tarvitset kaksi enintään kuusi kuukautta vanhaa passikuvaa.
Ehdokasnumerot ovat nähtävissä vaalihuoneistossa, mutta voit tarkistaa numeron etukäteen oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta.
Jos et pysty itse tekemään äänestysmerkintää tai tarvitset muutoin apua äänestyksessä, voit ottaa mukaasi oman vaaliavustajan. Vaaliavustajaksi ei kuitenkaan voi ottaa ehdokkaana olevaa henkilöä, tämän puolisoa, lasta, sisarusta tai vanhempaa. Jos sinulla ei ole omaa avustajaa, äänestyspaikoilla on erityinen vaaliavustaja.
Mutta sitten niihin rituaaleihin. Yksi yleisimmistä lienee lipun nostaminen salkoon. Vaalipäivä on demokratian juhlapäivä ja sitä on syytä kunnioittaa liputtamalla.
Monella on myös rutiinina lähteä vaalipaikalle kävellen tai ulkoilla muuten samalla. Vaalipäivän säätilalla sanotaan olevan vaikutusta äänestysaktiivisuuteen. Väitetään, että hyvällä säällä useampi lähtee uurnille, kun taas huonolla säällä vain uskollisimmat äänestäjät. En löytänyt aiheesta tieteellistä tutkimusta, mutta eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että säällä ei ole juurikaan vaikutusta äänestysaktiivisuuteen. Nurmijärvelle luvataan sunnuntaiksi aurinkoista säätä. Aamusta pakkanen lauhtuu niin, että yhdeksältä pakkasta on viitisen astetta ja puolelta päivin noustaan jo plussan puolelle. Luvassa on siis mainio sää vaaliulkoiluun.
Vaalivalvojaiset kuuluvat myös monien perinteisiin. Äänten kertymistä voi nykyään seurata useista kanavista lähes reaaliaikaisesti. Ennakkoäänten laskenta alkaa vaalipäivänä aikaisintaan klo 10. Vaalipiirilautakunnat pyrkivät saamaan laskennan valmiiksi klo 20 mennessä, jolloin äänestyspaikat sulkeutuvat. Kahdeksan aikaan siis kuullaan ensimmäisiä tietoja ennakkoäänten jakautumisesta. Ennen sitä, laskennasta tai sen edistymisestä ei saa antaa mitään tietoa laskentapaikan ulkopuolelle. Vaalihuoneistojen sulkeuduttua vaalilautakunnat aloittavat vaalipäivänä annettujen äänten alustavan laskennan. Äänten tarkastuslaskenta aloitetaan vaalipiirilautakunnassa vaalipäivän jälkeisenä maanantaina. Tarkastuslaskennassa tulee usein vielä muutamien äänten muutoksia sunnuntaina tehtyyn laskentaan.
Yksi suomalaisten tärkeimmistä vaalipäivän rituaaleista, ellei jopa tärkein, on vaalikahvit. Vielä suomalaisempi tapa taitaisi olla vaalisauna, mutta sellaista en ole kuullut vaalipäivinä lämmitettävän. Äänestäminen on demokratian juhlaa ja tottahan juhliin kuuluvat kahvit. Kahvit ja pullat ovat myös hyvä palkkio siitä, että kansalaisvelvoite on suoritettu.
Unohtuiko joku rituaali? Oletko keksinyt jonkun uuden hauskan tavan viettää vaalipäivää? Pistäkää ideat jakoon!
Iloista ja jännittävää vaalipäivää kaikille!
Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä