Nurmijärven blogi

Näin Nurmijärvi rakentuu

Näin Nurmijärvi rakentuu

Uimareiden turvana – rantapelastaja

27.5.2021

Rantapelastaja saapuu aamupäivällä töihin intoa puhkuen, ja valmiina valvomaan uimarannan turvallisuutta. Ensimmäisenä hän avaa paikat ja laittaa työpisteensä valmiiksi valvontaa varten. Kello lyö 11 ja ensimmäiset asiakkaat ovat jo saapuneet rannalle – pelastaja keltaisessa t-paidassaan ja punaisissa shortseissaan on valmiina.

”I`m watching you”

Vedestä pelastaminen ja ensiaputaidot ovat rantapelastajan työkalupakin oleellisimmat työkalut. Rantapelastaja valvoo ennen kaikkea vesirajaa ja sen turvallisuutta. Tarkat silmät skannaavat tapahtumia.

Laiturilla juoksee uimari ja sukeltaa päistikkaa veteen. ”Not on my watch”, toteaa rantapelastaja ja käy ohjeistamassa hyppääjää, koska tietää sukeltamisen pääedellä veteen matalalla laiturilla olevan vaarallista. Samalla hän myös muistuttaa, ettei laiturin alle saa missään nimessä sukeltaa, edes leikillään. Siinä voi käydä huonosti.

Työpäivän aikana yhteistyö pelaa työkaverin kanssa – toinen skannaa vettä ja toinen partioi rannalla. Tietoja päivän tapahtumista vaihdetaan useaan otteeseen päivän aikana. Koko ajan ollaan myös valmiita vakavien tilanteiden varalta, ja yhteistyötä tehdään myös tarvittaessa pelastuslaitoksen ja poliisin kanssa.

Rantapelastaja auttaa tilanteessa kuin tilanteessa

Rantapelastajan duunipäivään mahtuu uimisen valvonnan lisäksi monipuolisesti asiakaspalvelua ja yleisen järjestyksen varmistamista. Päivän aikana muutama asiakas tulee juttelemaan. Yksi kaipaa neuvoa rantalentopallokentän suuntaan, toinen tarvitsee ensiaputarpeita haavan kanssa. Lapsi ja vanhempikin löytävät rantapelastajien avulla toisensa eksyttyään kioskin jäätelöjonossa.

Rantapelastajan vuoro loppuu iltaseitsemältä. Taas on yksi mielenkiintoinen työpäivä takana ja harvoin se on samanlainen kuin eilinen tai seuraava päivä.

Nurmijärvellä rantojen valvonta hyvällä mallilla

Nurmijärven kunnan uimarannoille haki tänäkin vuonna päteviä rantapelastajaehdokkaita. Muutaman viime hetken estymisen takia rantapelastajia saatiin kuitenkin vain viisi toivottujen seitsemän sijaan. Tämä vaikuttaa, valitettavasti, rantojen valvonnan laajuuteen. Aikaisemmasta jokapäiväisestä valvonnasta joudutaan nyt tänä kesänä tinkimään ja siirtymään arkivalvontaan.

Useissa muissa kunnissa, suosituillakin uimarannoilla, on ollut käytäntönä, että valvontaa rannoilla ei järjestetä. Nurmijärvellä on siis edelleen rantojen valvonta kansallisesti verrattuna hyvällä tasolla, vaikka viikonloppuvalvontaa ei tänä kesänä olekaan. Ellei joku pätevä hakija innostu vielä meille hakemaan.

Jos olet täysi-ikäinen, hyvät ensiaputaidot omaava ja uimavalvoja- tai rantapelastajakurssin käynyt henkilö, jolta vielä puuttuu kesätyö niin laita hakemus suoraan vs. liikuntapaikkapäällikkö Kalle Koskelle, kalle.koski@nurmijarvi.fi . Vielä on mahdollista hypätä tiimimme mukaan kesä-heinäkuun ajalle.

Olethan vastuullinen uimari?

Nurmijärven kunnassa rantavalvontaa on Sääksin ja Tiiran uimarannoilla 31.5.-1.8.2021 välisenä aikana arkisin kello 11–19.

Kunnan uimapaikat, joissa ei ole rantavalvontaa: Lähtelä, Vaaksi, Röykkä ja Herunen.

Olit sitten rannalla, jossa on valvontaa tai pienemmällä uimapaikalla, on uimarilla aina vastuu omasta turvallisuudestaan. Laitureilta hyppääminen tuntemattomaan veteen on aina riski. Myöskään liian kauas rannasta ei kannata lähteä.

Tärkeää on myös omalla käytöksellään pitää huoli siitä, että uimarannat ja paikat pysyvät siisteinä ja turvallisina. Jos huomaat jotakin epäkohtia tai ilkivaltaa rannoilla, kannattaa niistä aina olla yhteydessä kuntaan.

Nautitaan kesästä ja upeista rannoistamme – turvallisesti!

Bloggaajana

Kalle Koski, vs. liikuntapaikkapäällikkö

Jaana Solin, viestinnän asiantuntija

 

Takaisin listaukseen

Blogi-kirjoituksia rakentamisesta, maankäytöstä, kaduista, virkistys- ja liikunta-alueista, ympäristöasioista, asumisesta ja liikenteestä. Blogin kirjoittajina kunnan työntekijät ja sidosryhmien edustajat.

Ilmakuva Nurmijärven kirkonkylästä.