Kunnanjohtajalta
Tiesitkö, että Nurmijärvi on mansikkapitäjä?
Mikä on kauden makein lajike? Onko luomu muita makeampaa? Mikä on päivän kilohinta? Pääseekö itsepoimintaan?
Näitä kysymyksiä kuulee nyt kaupoissa, toreilla ja mansikkamailla – mutta onpa joku kysynyt mansikkaneuvoja kunnanjohtajaltakin. Sesonki on parhaimmillaan ja Nurmijärvi on muuttunut mansikkapitäjäksi.
On monta syytä rakastua Nurmijärveen. Yksi niistä on mansikat. Nuo punaiset epähedelmät, jotka tursuavat C-vitamiinia enemmän kuin appelsiini ja kuitua enemmän kuin ruisleipä. Mansikat ovat todellista superfoodia – ne lisäävät aineenvaihduntaa, estävät haitallisten mikrobien kasvua ja vahvistavat suojamekanismeja.
Nurmijärvellä on useita mansikkatiloja, jotka myyvät marjoja sekä valmiiksi poimittuina, että itsepoimintana. Mikä voisikaan olla hauskempaa, kuin kesäretki marjatilalle. Koko perheelle punaiset sormet ja nauravat suut. Ja talven pimetessä voi sitten pakkasesta jyräyttää lasillisen smoothieta ja täyttää vitamiinivarastoja.
Nurmijärven tunnetuimpia marjatiloja ovat:
Koivistoisen Mansikkalaakso
Marjatie 53, 01900 Nurmijärvi
http://www.mansikkalaakso.fi/
Mansikkatila Marjo ja Matti Koivistoinen
Kopunojantie 93, 05250 Kiljava
https://koivistoisenmansikat.com/
Mattilan Luomutila
Uudenkylänpolku 1, 05200 Rajamäki
https://www.facebook.com/mattilanluomutila
Pikku-Raivan marjatila
Pikku-Raiva 32, 01900 Nurmijärvi
https://www.facebook.com/pages/Pikku-Raivan-marjatila/155621117962245
Ja jotta ei totuus unohtuisi, ei mansikoista voi puhua mainitsematta mansikkakakkua. Oma suosikkini on ehdottomasti Brita. Sen salaisuus on ihanan kevyt marenki yhdistettynä kakkupohjaan.
Mansikkainen Brita -kakku:
Pohja:
125g voita
1dl sokeria
3 keltuaista
1,5dl jauhoja (onnistuu hyvin myös gluteenittomista)
2tl leivinjauhetta
1dl maitoa
Marenki:
3 valkuaista
1,5dl sokeria
Täyte:
2-3dl kermaa
mansikoita
- Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa keltuaiset joukkoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe sekä lopuksi maito. Sekoita hyvin. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi.
- Vaahdota valkuaiset sokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Levitä vaahto taikinapohjan päälle.
- Paista uunin alatasolla 175 asteessa 20-25 minuuttia. Jäähdytä.
- Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Täytä kermavaahdolla ja mansikoilla. Nosta toinen kakkulevy päälle ja koristele päällinen myös kermavaahdolla ja mansikoilla.
Tarjoa kakku melko nopeasti täyttämisen jälkeen, ettei marenki muutu vetiseksi.
Outi
Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä