Kunnanjohtajalta
Pilasiko korona hiihtolomankin?
Niinhän siinä sitten kävi, että koulujen lomaviikko alkaa ja koronatilanne on alueellamme kurjaakin kurjempi. Ilmaantuvuus on Keusoten alueella lähes kaksinkertaistunut kahden viimeisen viikon aikana ja altistumisrypäksiä on ollut useita. Erityisen huolestuttavaksi tilanne on äitynyt Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa. Jäljityksessä on haasteita tartuntamäärien kasvun myötä ja THL suosittelee lomailijoita jäämään lomamatkojen sijaan kotiin.
Menikö loma nyt pilalle?
No ei tietenkään mennyt!
Vaikka toki kaipaamme lomaa myös koronasta, niin koronan tai rajoitusten ei pidä antaa latistaa lomailun ydintä – eli sitä, että arkeen tulee breikki. Loma katkaisee hetkeksi arjen ohjelmoidut päivät, antaa mahdollisuuden laskea kierroksia, levätä, tehdä asioita, joita arjessa ei muutoin ehdi ja ennen kaikkea loman tarkoitus on ladata akkuja ja kerätä voimia tuleviin koitoksiin.
Muistaako joku mikä on ollut hiihtoloman alkuperäinen tarkoitus? Ensimmäinen hiihtolomahan on Suomessa pidetty vuonna 1927 Kauniaisissa viikolla 8. Sen tarkoitus oli tarjota oppilaille tilaisuus hiihtourheilun laajamittaiselle harrastamiselle. Ajatus oli, että keväthangilla hiihtäessä lapset saisivat raitista ilmaa ja kestävyyttä lopun lukuvuoden puurtamiselle. Vuonna 1932 hiihtolomat tulivat pakollisiksi kaikissa Suomen kouluissa.
Viikko 8 ei varmasti ole valikoitunut hiihtoloman ajankohdaksi sattumalta, sillä nyt eletään talven parasta aikaa. Ja mikä tuuri meillä kävikään, että juuri tänä karanteeniaikana saimme eteläänkin ihan oikean ”vanhanajan” talven.
Mahdollisuudet kaikkiin talviurheilulajeihin löytyvät lähiseuduilta. No – mäkihyppyä varten on ehkä mentävä vähän pidemmälle, mutta muutoin talven iloja ja riemuja ei tarvitse lähteä kotiseutua pidemmältä etsimään.
Nurmijärven kunta kokosi talvilomalaisia varten teemasivuston, jonka kautta voi löytää itselleen inspiraatiota ja tekemistä.
Monenlaisilla pienillä kivoilla jutuilla voi lopulta ottaa irtioton arjesta ja nähdä kotimaisemat uudesta vinkkelistä. Koska viimeksi olet käynyt paistamassa makkaraa laavulla, tai kaakaoretkellä, vaikka jollain koskistamme? Oletko jo nähnyt kaikki kuntamme jännittävät rakennukset, kuten vaikkapa Röykän sairaalan, Kiljavan sairaalan, Tsasounan tai Tykkitornit? Kiljavan ja Sääksin alueilla voi helposti viettää ulkoillen vaikka koko päivän ja nauttia samalla paikallisista palveluista. Ja ainahan voi kokeilla jotain ihan hulvatonta – kuten avantouintia, villasukkajuoksua tai vaikka lumikenkäilyä.
Monille loma on myös lukemisen ja rentoutumisen aikaa. Vaikka kirjastoihin ei voikaan koronarajoitusten vuoksi mennä itse valitsemaan kirjoja, niitä saa kuitenkin lainata varauksella. Kirjastot tarjoavat myös mainiota kirjakassipalvelua lapsiperheille ja koronan riskiryhmille. Palvelussa kirjaston henkilöstö kerää toiveiden mukaisen aineiston, mikä voi kirjojen ja lehtien lisäksi myös äänikirjoja, musiikkia, elokuvia tai vaikka konsolipelejä. Kirjastojen sivujen kautta on mahdollisuus päästä lainaamaan myös sähköisiä aineistoja.
Koronarajoitusten osalta on 19.2.2021 linjattu, että ne jatkuvat Keusoten alueella ja siten myös Nurmijärvellä nykyisellään 31.3. saakka. Rokotukset etenevät hitaasti niiden saatavuuteen liittyvien valtakunnantason haasteiden vuoksi. Rokotuksiin ei tällä hetkellä voi itse varata aikaa, vaan niihin tulee henkilökohtainen kutsu. Lisätietoa rokotuksista ja aikatauluista löytyy täältä.
Mukavaa lomaa niille, joilla sellainen on edessä! Ottakaa Nurmijärvestä ilo irti ja vinkatkaa meille, jos matkailu- ja vapaa-ajan sivustoiltamme puuttuu jokin palvelu tai jos keksitte jonkin hauskan aktiviteetin, jonka osalta sinne voisi vielä lisätä infoa.
Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä