Kunnanjohtajalta
Osallistumisen ja osallistamisen vuosi 2021
Moni on asettanut suuret toiveet vuoden vaihtumiselle. Koronavuodeksikin tituleerattu 2020 loppui hyviin uutisiin rokotteista ja odotus on, että vuoden 2021 aikana koronavirus saataisiin kuriin.
Ennusteet taloudesta näyttävät varovaisen positiivista käännettä. Arjen tottumusten ja kulutuksen arvioidaan palautuvan pikaisestikin, kunhan rajoitustoimet päättyvät. On myös arvioitu, että 2020 on antanut meille uskoa siihen, että ongelmallisten asioiden edessä ei tarvitse alistua, vaan että isojakin ongelmia voidaan yhteistyöllä ratkaista. Myös demokratian ja päätöksenteon avoimuuden merkitys on noussut alkuvuodesta vahvasti keskusteluun. Vuosi 2021 alkaa kuitenkin vielä pandemian keskellä ja vaikka valoa tunnelin päässä on, on tunnelia vielä pitkä matka kuljettavana. Toipumiseen menee myös aikaa ja energiaa.
The Economist ja Helsingin Sanomat ovat nostaneet Nurmijärvi-ilmiön yhdeksi vuoden 2021 kiinnostavista ilmiöistä. Vuonna 2020 ihmisillä heräsi kaipuu suurempiin asuntoihin ja lähemmäs luontoa. Koronakriisi haastoi 2010 alkaneen asumisilmiön, eli suuren kaupungistumisen. Erona alkuperäiseen Nurmijärvi-ilmiöön on se, että kehyskuntien vetovoiman kasvu koskee vain muutamaa kasvukeskusta (Helsinkiä, Espoota, Vantaata, Tamperetta, Turkua ja Oulua). Vuoden 2021 arvioidaan näyttävän, minkälaisen jäljen pandemia jättää asuntomarkkinoihin Suomessa.
Kuntatasolla kevään 2021 yhtenä keskeisenä teemana nousee esiin osallisuus, eli meidän kaikkien nurmijärveläisten mukanaolo yhteisessä tekemisessä. Työn alla olevia asioita, joihin osallisuus kuuluu olennaisena osana ovat mm. palveluverkkosuunnitelma, jonka loppuosa siirtyi joulukuun valtuustosta tammikuulle, NUUKA-toimenpidesuunnitelma, sekä strategian päivittäminen uuden valtuustokauden alettua. Näiden lisäksi vuoropuhelua ja kuulemista tullaan aktiivisesti tekemään mm. maankäyttöön ja kaavoitukseen ja elinvoima-asioihin liittyvissä asioissa.
Kaikki päätöksenteossa olevat asiat ovat toki lähtökohtaisesti avoimia ja on ollut ilahduttavaa huomata, miten aktiivisesti päätöksentekoa seurataan ja miten monipuolisesti mm. sosiaalisen median alustoilla asioista käydään keskustelua. Solmu -verkkoasiointipalvelu on myös ollut lisääntyvästi käytössä ja kysymyksiin vastaamisen viiveitä on myös saatu kurottua kiinni.
Tärkein osallisuustapahtuma vuonna 2021 ovat kuntavaalit. Vaalipäivä on 18.4. mutta vaalikampanjat ja äänestysaktiivisuuden herättely alkaa varmasti jo alkuvuodesta – ellei ole jo alkanutkin. Ennakkoäänestys toteutetaan 7–10.4. ja uusi valtuusto aloittaa työnsä 1.6.2021.
Vaalit tullaan käymään näillä näkymin pandemian vielä rajoittaessa kohtaamisia, joten on luotava uudenlaisia tapoja vuoropuheluun ja ehdokkaiden kohtaamiseen. Kunta tulee osaltaan viestinnässään pitämään esillä vaaleja ja niihin osallistumista. Ennakkoäänestyspaikkojen määrää ollaan lisäämässä ja äänestämisessä pyritään muutoinkin huomioimaan turvallisuus ja saavutettavuus.
Osallisuuden lisäämisessä on saatu hyviä kokemuksia viime syksyllä pidetyistä netin Nurmijärvi-live keskusteluista ja näitä tullaan toteuttamaan kevään mittaan erilaisista teemoista. Ensimmäiset nettilivet pidetään 12.1. klo 17 Nurmijärven kestävän kasvun ohjelman, NUUKA:n toimenpiteistä ja toinen heti seuraavana päivänä 13.1. klo 18 Keusoten toiminnasta, otsikolla Kysy sotesta. Tilaisuuksien aikana on mahdollisuus esittää kysymyksiä.
Tehdään yhdessä vuodesta 2021 ilmiömäinen. Osallistutaan ja pidetään yhteyttä!
Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä