Kunnanjohtajalta
Oletko osa Nurmijärveä?
Nurmijärvi on sinunkin ilmiösi. Mikä innostaisi sinut osallistumaan kotikuntasi kehittämiseen? Mitä tekisit, jos saisit rahaa kunnan viihtyisyyden ja turvallisuuden kehittämiseen?
Julkisen sektorin trendikkäimpien sanojen työkalupakkiin ovat jo jonkin aikaa kuuluneet osallisuus ja osallistuminen. Pelinkehittäjät ja konsultit ovat pursunneet ideoita siitä, miten saadaan julkisista toimijoista helpommin lähestyttävämpiä, keskustelevampia ja osallistumisesta arkista mukanaoloa.
Nurmijärven kuntastrategian yksi pääteema on ollut aktiivinen vuoropuhelu ja viestintä, mihin on jo vuoden verran systemaattisesti panostettu kehittämistyötä ja resursseja. Vuoden 2019 talousarviossa sitovaksi toiminnalliseksi tavoitteeksi asetettiin: ”Tehdään nykyisiä osallistumismuotoja koskeva kartoitus. Osallistumismuotoja lisätään palautteen perusteella.”
Kartoitustyö on alkanut ja olemme nyt laatimassa Nurmijärven historian ensimmäistä osallisuussuunnitelmaa.
Osallisuusmuotojen kartoitus aloitettiin joulukuussa pelityöpajoilla, joihin kutsuttiin kunnan työntekijöitä sekä järjestöjen edustajia. Kutsuttuina olivat asukas- ja kyläyhdistysten, vanhusneuvoston, vammaisneuvoston, nuorisovaltuuston, yritysjärjestöjen sekä Nurmijärvellä toimivien yhdistysten edustajia.
Pelitilaisuuksien keskeisiä havaintoja olivat:
1. Osallistumismenetelmiä on runsaasti, mutta osallistujista on pulaa. Osallistuneilla oli aito huoli siitä, miten saadaan asukkaat mukaan. Miten toteutuu niiden kuntalaisten osallisuus, jotka eivät halua osallistua nykyisten kanavien kautta? Minkälainen on se kunta ja yhteisö, johon nämä kuntalaiset haluaisivat osallistua, vaikuttaa ja kuulua?
2. Osallisuusmenetelmien määrän sijaan on syytä keskittyä menetelmien laatuun ja kohderyhmien saavutettavuuteen, kuten:
a. Oikeiden kanavien löytämiseen
b. Oma-aloitteisen ja omaehtoisen tiedonhaun tukemiseen
c. Avoimuuteen ja vuorovaikutuksellisuuteen kuntaan saapuvien palautteiden käsittelyssä
d. Verkko-osallistumisen lisäämiseen
e. Asukas- ja asiakasraatien hyödyntämiseen
f. Toimintaan osallistumiseen arkisen toiminnan yhteydessä
g. Osallistuvan budjetoinnin kehittämiseen
Nyt on sinun aikasi vaikuttaa! Vastaa kyselyyn, mitkä ovat sinulle mieluisimpia osallistumisen tapoja ja mistä sinulle syntyy kokemus osallisuudesta. Aikaa vastaamiseen menee noin viisi minuuttia ja vastausaikaa on 11.3. asti.
Parhaillaan on myös menossa osallistuvan budjetoinnin haku. Sunnuntaihin 24.2. asti voit lähettää kunnalle ehdotuksia viihtyisyyden ja turvallisuuden kehittämiseksi. Kunta on varannut yhteensä 40 000 euroa käytettäväksi osallistuvan budjetoinnin kautta. Osallistua voi sähköisesti Solmu-verkkopalvelun kautta sekä Rajamäen, Kirkonkylän ja Klaukkalan kirjastojen asiakaspalvelupisteissä sekä kunnan viraston asiakaspalvelupisteessä (Keskustie 2B).
Olemme julkaisemassa uudet kotisivumme kuluvan kevään aikana. Uusien verkkosivujen on tarkoitus innostaa ja osallistaa sivuilla kävijöitä, miksi niiden on tarkoitus olla helppokäyttöiset kaikille kuntalaisille. Nyt haemme eri ikäisiä ja taustaisia nurmijärveläisiä kotisivujen testiryhmään. Voit hakea mukaan täältä.
Tartu tilaisuuteen ja vaikuta!
Outi
Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä