Kunnanjohtajalta
Nyt on jo puhuttava v-sanasta
Nurmijärvi on yksi niistä kunnista, joita hyvinvointialuesiirtymä kirpaisee kipeästi.
Olemme taloudellisesti tilanteessa, että tämä ja ensi vuosi näyttävät vielä kohtuullisilta, mutta sitten rytisee.
Maanantaina valtuusto kokoontuu talousseminaariin pohtimaan tulevaisuuttamme. Keskiviikon valtuustossa kuultiin jo rakentavaa lämmittelyä aiheeseen. Vaikuttaa siltä, että valtuutetuilta löytyy rohkeutta ja halua vastuunkantoon myös taloudellisesti vaikeiden tilanteiden edessä.
Valtuuston hyväksymän strategian mukaisesti toinen toimintaperiaate Nurmijärven kunnalla on vastuullisuus. Valtuustolle siis 10 pistettä ja hatunnosto jo tässä vaiheessa siitä, että se osoittaa vastuullisuuttaan kunnan taloudellisesta tilanteesta.
Maailmantalouden myrskyt heijastuvat Nurmijärvellä sekä kunnan, että kuntalaisten tilanteeseen. Polttoaineiden, elintarvikkeiden, raaka-aineiden, rakentamisen ja energian kustannusten nousut tekevät arjestamme kalliimpaa. Joiltain osin on jo ryhdytty painamaan jarrua, esimerkiksi rakentamisessa, mikä puolestaan alkaa näkyä myös tonttimyynnin puolella.
Inflaation lisäksi julkiselle sektorille povataan tällä hetkellä tuntuvaa nousua palkkakustannuksiin.
Korkojen nousu näkyy jo nyt kunnan saamissa lainatarjouksissa ja kunnan lainakannan ollessa yli 200 miljoonaa euroa, on helppo laskea, mitä pienikin nousu tarkoittaa vuotuisissa kuluissamme.
Nurmijärveä haastaa myös väestönkasvu – mutta ei enää ikääntymisen näkökulmasta, vaan itseasiassa juuri päinvastoin. Nyt kun hyvinvointialueuudistus vei kunnilta ikääntymiseen liittyvät taloushaasteet, lapsista – etenkin pienistä lapsista koituvat kunnille kaikkein suurimmat kulut.
Huolestuttavin asia on kuitenkin se, että investointitarpeiden kiihtyessä lähivuosina velkaantuminen kiihtyy entisestään. Jos mitään ei muuteta, vuoteen 2030 mennessä lainakannan ennustetaan nousevan yli 400 miljoonaan euroon – eli kaksinkertaistuvan.
Jotain on siis tehtävä.
Valtioneuvoston kuntatalousohjelman mukaan kunnissa tulisi toteuttaa rakenteellisia uudistuksia ja hakea toiminnoistaan lisää tehokkuutta.
Olen kuitenkin sitä mieltä, että pienetkin purot ovat nyt tärkeitä – sekä menoissa että tuloissa.
Tulopuolen osalta on myös välttämätöntä nostaa pöydälle se paljon pelätty v-sana – eli verot.
Näyttää siltä, että enää ei voida puhua siitä, että nostetaanko veroja vai ei, vaan on puhuttava siitä, paljonko veroja nostetaan ja missä vaiheessa.
Talousarviokehys tulee käsittelyyn ennen juhannusta ja budjetti käsitellään yksityiskohtaisesti kesälomien jälkeen. Nyt on kuitenkin aika vetää suuntaviivoja ja etsiä ratkaisuja, jotka auttavat kunnan taloutta tasapainoon ja antavat mahdollisuudet Nurmijärven kestävälle kasvulle jatkossakin.
Pistäkäähän kommentteja ja ajatuksia tulemaan!
Outi
Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä