Kunnanjohtajalta
Minä elän!
Aleksis Kivi -pääkaupungissa vietetään nyt juhlaviikkoa. Lokakuun kymmenes päivä on kansalliskirjailijamme syntymäpäivä sekä suomalaisen kirjallisuuden päivä, ja päivään huipentuu myös samalla kulunut Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlien vuosi.
Moninaiset suunnitelmat juhlavuoden tapahtumista ovat vuoden aikana eläneet ja muuttuneet koronapandemian vuoksi, mutta ei suinkaan niin, että kaikki kiva olisi kiellettyä tai peruutettua. Ehei. Huikean kekseliäs juhlavuoden tuotantoporukkamme on hionut haasteista timantteja. Veljekset ovat valloittaneet Instagramin ja Facebookin somedraamalla, 02022020 juhlavuoden avannut Veljesten valo -taideteos heräsi kesällä eloon näyttelymuodossa, veljesteemalla järjestettiin oma ”masked singer” -tunnistuskisa kivoine palkintoineen, kansa kerääntyi keväällä Seitsemän veljestä -lukumaratonin äärelle, syyskuussa toteutetusta Seitsemän Veljeksen vaelluksesta syntyi heti ensimmäisestä kerrasta perinne, uudistunut seitsemanveljesta.net-sivu tarjoaa lukuintoa maan kouluihin ja myös itse kansalliskirjailija on herännyt eloon Twitterissä.
Juhlavuoden humuun on lähtenyt mukaan runsas joukko erilaisia tapahtumajärjestäjiä ja Jukolan poikia on juhlittu pitkin vuotta ympäri Suomen. Tälläkin viikolla eri puolilla Suomea järjestetään kymmeniä erilaisia tapahtumia (https://www.seitsemanveljesta150.fi/tapahtumat/), joissa juhlitaan Aleksis Kiveä ja Seitsemää veljestä ja innostetaan suomalaisia lukemaan.
Aleksis Kiven päivän pääjuhlaa vietetään kuitenkin itseoikeutetusti Suomen virallisessa Aleksis Kivi -pääkaupungissa, Nurmijärvellä. Juhla toteutetaan tänä vuonna yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa ja se lähetetään suorana nettilähetyksenä 10.10. klo 18 Helsingin Sanomien sivujen kautta koko kansalle. Lähetys on nähtävissä viikon ajan osoitteessa: www.hs.fi/live
Ohjelmassa on kirjailija-ohjaaja Juha Hurmeen isännöimä keskustelu, jossa ovat mukana toimittajat Baba Lybeck ja Anna Tulusto, sekä Aleksis Kivenä sosiaalisessa mediassa elämöinyt yllätysnimi.
Seitsemän veljeksen runoihin sävellettyjä lauluja tulkitsevat Karoliina Kantelinen, Lauluyhtye A-men, Katriina Honkanen ja Juha Poikela.
Tapahtumassa nähdään myös Juha Hurmeen dramatisoima ja ohjaama episodi Kolistimen ukko Seitsemästä veljeksestä.
Tilaisuuden jälkeen Monikon pihalla käynnistyy maailmankuulun mediataiteilijan Niko Tiaisen juhlavuoden videoteos, jossa Monikon seinään heijastetaan Seitsemän veljestä -romaanin teemoja; vastakkainasettelua, erilaisuutta ja sopeutumattomuutta käsitteleviä kuvia. Tiaisen teos on yksi suurimpia vastaavan toteutustavan taideteoksia Suomessa. Teoksen teknisen toteutuksen mahdollistavat Panasonicin ammattielektroniikkaa maahantuova Kauko Oy ja Suomen Vuokrakontti Oy. Teos on nähtävillä aina 18.10. asti klo 6-9 ja klo 18-23. Teosta voi katsella Moniko etupihalta, parkkipaikalta tai sen ohi kulkevalta kävelytieltä.
Juhlavuosi huipentuu ja tulee parin kuukauden kuluttua päätökseensä, mutta Kivi elää, kukoistaa ja vahvistaa kulttuuriamme. Kivi inspiroi uutta, antaa tukea ja rohkeutta koetella rajoja, kietoo tarinoihinsa, kiehtovaan kieleensä ja lukuisilla sanonnoillaan kanssamme yhä arjessamme uhoilee, ärhentelee, neuvoo, lempii ja ilakoi.
Eläköön Kivi! Eläköön kielemme ja sen rikkaus! Eläköön suomalainen kirjallisuus!
Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä