Kunnanjohtajalta
Liikuttava Nurmijärvi
Kyllä tulee ihmiselle hyvä mieli, kun näkee kentän täydeltä lapsia liikkumassa. Ja Nurmijärvellä tulee usein hyvä mieli. Kiitos aktiivisten lasten ja nuorten, seurojen, yhdistysten, vanhempien, koulujen ja päiväkotien.
Nurmijärven kunta on satsannut viime vuosina valtavia summia liikkumisen edistämiseen. On rakennettu erilaisille lajeille sopivia liikuntapaikkoja ja parannettu koulujen ja päiväkotien pihoja. Liikunta on jo vuosikausia kuulunut hyvinvointisektorille yhdessä sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Meillä toteutetaan innokkaasti liikuntahankkeita kaiken ikäisille, kuten SuperSeniori, Paino haltuun jne. ja yhteistyö paikallisten seurojen kanssa on aktiivista. Toki meiltä vielä jotain puuttuukin – riippuu vähän mistä kylästä asiaa katsoo. Uskon kuitenkin, että jos osallistuisimme kisaan, olisimme Suomen liikkuvimpia kuntia – ehkä jopa liikuttavimpia.
Erityisen iloinen olen siitä, että Nurmijärven päiväkodit ja koulut on laitettu liikkeelle. Varhaiskasvatuksen liikunnasta vastaava liikuntakoordinaattori Henna Karvonen ja liikkuva koulu liikuntakoordinaattori Ari Murole tekevät valtakunnallisestikin katsottuna edelläkävijätyötä ja ideoivat jatkuvasti uusia juttuja liikkeen lisäämiseksi. Viime vuonna Nurmijärvellä tehtiin hitiksi asti noussut Liikkuva koulu -hankkeen tunnusbiisi: Sul on sun muuvit. Tänä vuonna nurmijärveläiset ovat taas koonneet voimansa yhteen ja Nurmijärven varhaiskasvatus haastaa kaikki suomalaiset mukaan liikkumaan Tule Mukaan -biisillä.
Meillä on keksitty myös valtakunnalliseksi ilmiöksi noussut keppicrossi, jonka ideologiaan kuuluu vahvasti se, että keppicrossit tehdään itse ja liikunnan riemun lisäksi syntyy tekemisen ja oppimisen iloa.
Liikkuminen koulujen ja päiväkotien pihoilla on lisääntynyt ja uudet opetussuunnitelmat ovat myös tuoneet toiminnallisuuden oppitunneille. Kunta on hankkinut myös muutamia aktiivisuusmittareita, joilla voidaan seurata liikkumisen lisääntymistä ja lähivuosina voidaan nähdä dataa ja saada vertailutietoa liikkumisesta ja sen vaikutuksista.
Ja tämä on toki vasta alkua. Luvassa on erilaisia oppilasurheilutapahtumia, maastojuoksuja, unelmien liikuntapäivää, ringetteturnauksia ja vaikka mitä. Tavoitteena on lisätä arjessa liikkumista, yhdessä liikkumista, koulu- ja päiväkotipäivien ja liikunnan yhdistämistä.
Alle kahdeksanvuotiaiden lasten päivissä tulisi olla kolme tuntia fyysistä aktiivisuutta. Kouluikäisillä liikuntasuositus on 1,5 tuntia päivässä. Nurmijärven kunta on tarttunut haasteeseen ja haastaa muutkin mukaan liikkumaan ja liikuttamaan!
Outi
Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä