Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Huomaa mut!

28.9.2018

No miltä se nyt näyttää? Tuleeko se uusi lukio ja saneerataanko se Kirkonkylän hammashoitola? Muutetaanko veroprosentteja? Maanantaina 8.10. kunnanhallitus aloittaa ensi vuoden budjetin käsittelyn ja valtuusto pääsee osaltaan töihin 14.11.
Politiikkaradion toimittajat ovat julistaneet budjettiriihi-sanan auttamattomasti vanhentuneeksi ja suosittavat sen sijaan käytettäväksi budjettileipomoa.

Hmmm… olisiko siinä hyvä tavoitetila? Että laatisimme reseptin mukaisesti, hyvistä aineista taikinan – ehkä jopa uskaltaisimme antaa sen hieman kohota, ja leipoisimme sitten kauniiksi kakuksi, josta on hyvä kunkin ottaa siivunsa. Tämä vaatisi kuitenkin nykyistä tarkemman reseptin jo kehysvaiheessa.

Itse asiassa siihen suuntaan ollaan kyllä jo menossa, kun kunnassamme siirrytään tuotteistukseen ja järjestelmällisempään investointisuunnitteluun. Valtuuston kanssa on sovittu myös Nurmijärven kestävän kasvun ohjelman, NUUKA-ohjelman laatimisesta. Sen tarkoitus on antaa eväitä kunnan kasvuun kestävällä tavalla siten, että investointien taso olisi lähempänä tulorahoituksen kantokykyä. Nyt investointien määrä on kestämätön ja rahoitus tapahtuu lainaa lisäämällä.

Toistaiseksi näen, että Nurmijärven budjetinlaadinta tapahtuu vielä perinteisellä riihimallilla. Siis siten, että viljalyhteitä on ensin riihen lämmössä kuivateltava ja vasta hikisen ja pölyisen puimisen jälkeen nähdään, minkälaisesta sadosta seuraavan vuoden puuroja keitellään ja kuinka pitkään omat jyvät riittävät. Toimialat ovat tuottaneet omat budjettiesityksensä alkusyksystä ja ne ovat käyneet kierroksen lautakunnissa. Näistä on sitten kerätty lyhde, jota on johtoryhmän voimin kuivateltu ja se varsinainen pöllyttäminen ja varstojen mäiske alkaa sitten maanantaina hallituksessa.

Valtakunnallisesti on puhuttu suhdannepölystä ja jakovaarasta, mutta meillä puhutaan kyllä ihan kouluista, kirjastoista, opettajista tai hammashoitolasta. Valtion budjetissa luvataan kunnille, että valtion toimenpiteet heikentävät kuntataloutta 254 miljoonaa euroa. Tämä johtuu valtionosuusindeksin jäädytyksestä ja kustannustenjaon tarkistuksesta. Tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden nimissä kuitenkin toivoisin, että kustannustenjakoa tarkistettaisiin sekin näkökulma huomioiden, että valtio voisi hoitaa Nurmijärvellä ja muissa kasvukunnissa osuutensa kasvuun tarvittavista liikenneinvestoinneista, ettei niiden rahoitus olisi pois siitä kaikesta muusta, mikä kuntien tehtävälistalla on.

Suurin epävarmuus budjetissamme ensi vuodesta lähtien liittyy sote-kuluihin, joista vuoden vaihteen jälkeen Keski-Uudenmaan Sote-kuntayhtymä lähettää kunnalle vain laskun kuitattavaksi. Toivoa sopii, että olemme tehneet tältä osin viisaan ratkaisun hakiessamme kuntayhtymästä leveämpiä hartioita.

Esitys talousarvioksi löytyy netistä. Se näyttää karua kertomaa siitä, että vaikka muutokset edelliseen vuoteen verrattuna ovat vähäisiä, toimintamenot ja investoinnit ovat kasvamassa ja lainanottoa joudutaan lisäämään. Verot säilyvät ennallaan, kuten hallitus kehyksen yhteydessä edellytti. Pohjaesitys on, että uutta lukiota ei rakennettaisi ja hammashoitolan saneeraus käynnistyy. 14.11. jälkeen sitten nähdään, mikä on lopputulos.

 

Outi

 

Blogin etusivulle

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä