Ajankohtaista

Aluehallintovirasto AVI, Koronavirus, Monikkosali, Sosiaali ja terveys, Terveys

Avi: Kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevia rajoituksia kiristetään Uudellamaalla

3.12.2021
Etelä-Suomen aluehallintovirasto (ESAVI) tiedotti eilen illalla 2.12., että se kieltää Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset tulevat voimaan 4.12. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa. Alta voit lukea Avin tiedotteen kokonaisuudessaan.
Nurmijärven kunta tiedottaa tänään 3.12. ESAVIn päätöksen vaikutuksista paikallisesti.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uusia rajoituspäätöksiä Uudellemaalle ja Kanta-Hämeeseen. Alueiden koronatilanne on heikentynyt nopeasti ja terveydenhuollon kantokyky on uhattuna.

Uudellamaalla rajoitetaan kokoontumisia sekä asiakas- ja yleisötilojen käyttöä. Kanta-Hämeessä rajoitetaan yleisötilaisuuksien henkilömäärää. Molemmat päätökset ovat voimassa 4.–31.12.2021.

Uudenmaalla kielletään sisätiloissa yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa.

Jos koronapassi otetaan yleisötilaisuudessa käyttöön kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta esimerkiksi henkilökunnalta tai esiintyjiltä.

Yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä tulee noudattaa rajoituksia. Yleinen kokous tarkoittaa mielenosoitusta tai muuta kokoontumisvapauden käyttämiseksi järjestettyä tilaisuutta, johon muutkin kuin nimenomaisesti kutsutut voivat osallistua tai jota he voivat seurata.

Uudellamaalla tiloista vastaavien toimijoiden varmistettava mahdollisuus lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin välttämiseen – vaihtoehtona usein koronapassin edellyttäminen

Tartuntalain pykälään 58 d perustuva päätös tilojen käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja (esimerkiksi kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot ja teatterit) Uudellamaalla. Päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toiminta siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.

Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Määräyksen perusteella tehtävien osallistujamäärärajausten ja osallistujien sijoitteluun liittyvien toimien vaihtoehtona tiloista vastaava toimija voi edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistujilta koronapassia. Toimija voi ottaa koronapassin käyttöön seuraavissa lähtökohtaisesti vapaa-ajalla virkistystarkoituksessa käytettävissä tiloissa:

  • yleisötilaisuuksiin käytettävät sisä- ja ulkotilat
  • kuntosalit ja muut urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä tai läheisyydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • museot, näyttelytilat ja muut vastaavat kulttuuritilat.

Koronapassia ei voi ottaa käyttöön sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia. Koronapassia ei saa edellyttää esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa.

”Tilojen käyttöä koskevalla määräyksellä halutaan varmistaa osallistujien terveysturvallisuus. Esimerkiksi kuntosalin ylläpitäjä voi ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä rajaamalla tilan osallistujamäärää. Tietyn mittaisia turvavälejä ei kuitenkaan edellytetä”, selventää ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

”Esimerkiksi osallistujamäärän rajaamisen vaihtoehtona kuntosalin ylläpitäjä voi ottaa käyttöön koronapassin. Tällöin koronapassi pitää tarkastaa yli 16-vuotiailta henkilöiltä, kun he saapuvat tilaan.”

Tilojen käyttöä koskeva määräys koskee myös esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Päätös ei kuitenkaan estä harrastamista, vaan toimintaa voi edelleen jatkaa terveysturvallisuustoimia lisäämällä. Toimijat voivat harkita esimerkiksi vanhempien oleskelun rajoittamista lasten harrastustiloissa.

”Haluamme varmistaa terveysturvallisuuden toteutumisen laajasti kaikissa ikäryhmissä ja samalla mahdollistaa lasten elämän jatkumisen mahdollisimman normaalina, niin että esimerkiksi lähiopetus kouluissa voidaan turvata”, ylitarkastaja Mölsä perustelee päätöstä. ”Jos toimija ottaa käyttöön koronapassin, sitä ei joka tapauksessa tarkasteta alle 16-vuotiailta.”

Toimijan pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, millä toimilla se estää asiakkaiden tai osallistujien välisen lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä. Jos toimija edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistuvilta koronapassia laissa mainittujen rajoitusten vaihtoehtona, myös tieto siitä tulee kirjata suunnitelmaan. Suunnitelma on pidettävä tiloissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien nähtävillä.

Päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää. Päätös ei koske myöskään ravintoloita, joita koskevista rajoituksista säädetään eri tartuntalain pykälässä. Ravintoloita koskevista rajoituksista päättää hallitus.

Aluehallintovirasto muistuttaa, että erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa pitää lisäksi noudattaa tartuntatautilain pykälän 58 c yleisiä hygieniavaatimuksia koko Suomessa riippumatta siitä, onko koronapassi käytössä. Lisätietoa aluehallintoviraston verkkosivuilla: Mitkä ovat tartuntatautilaissa säädetyt hygieniavaatimukset?

Kanta-Hämeessä kielletään sisätiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuudet

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää sisätiloissa järjestettävät yli 50 henkilön yleisötilaisuudet. Yleisten kokousten osallistujamäärää ei rajoiteta. Myös Kanta-Hämeessä yleisötilaisuuden järjestäjä voi vapautua rajoituksista ottamalla käyttöön koronapassin.

STM:n uusi ohjauskirje huomioitu päätöksissä

Päätöksiä valmisteltaessa on huomioitu sairaanhoitopiirien asiantuntijalausunnot alueensa epidemiatilanteesta. Lisäksi valmistelussa on huomioitu hallituksen hybridistrategia, sosiaali- ja terveysministeriön ohjaus sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arviot tilaisuuksien riskipotentiaalista. Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti aluehallintovirastoille 1.12.2021 uuden ohjauskirjeen, jossa suositellaan rajoitustoimien käyttöönottoa aiempaa laajemmin myös ns. kohtalaisen riskin tilaisuuksissa niillä alueilla, joilla epidemiatilanne on heikko. Ohjaus on otettu huomioon päätökset annettaessa.

Lisätietoja:

Usein kysyttyä koronasta avi.fi-sivustolla

Aluehallintovirastojen asiakaspalvelu, asiakaspalvelu@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökset ja yleistiedoksiannot

Ravintolarajoitukset valtioneuvoston sivuilla

Takaisin listaukseen